Facebook страница

Pages

ОБЈАВЕ

ОДСУСТВО СА РАДА РАДИ НЕГЕ ДЕТЕТА (родитељ отац, запослен у МУП) ПЛАЋЕНО НАРАВНО

полицијски синдикални покрет

   Министарство унутрашњих послова
        СЕКТОР ЗА ЉУДСКЕ РЕСУРСЕ
                 Одељење за односе 
                      са запосленима
       
                              - Одсеку за односе са 
                                 синдикатима 
Поштовани

           Ради отклањања недоумица, а и ради прибављања Вашег мишљења и става, обраћамо Вам се са указом на "нелогичности" везане за сазнања о тумачењу и примени чл.94 и чл.94а Закона о раду.
          Да би пластичније појаснили конкретан случај, предочићемо Вам следеће:

Дана 08.07.2013.год. запослени (униформисани припадник МУП - полицијски службеник) обратио се у свохој Подручној полицијској управи са Захтевом за коришћење права на плаћено одсуство са рада ради неге детета у коме је, отприлике, навео следеће:

Обраћам Вам се предметним Захтевом обзиром на чињеницу да се дана 05.05.2013.г. породила моја венчана супруга ___ која је иначе запослена на неодређено време као прив.предузетник односно власник и тренутно једини запослени у ___ на адреси ___.

Наиме, од дана 22.04.2013.г. супрузи је отпочело породиљско одсуство са рада и то у трајању до 04.08.2013.г. када наш новорођени син ___ (треће дете по реду рођења у породици) навршава три месеца живота. Обзиром на потребу, пре свега материјалне природе у вези са трошковима који настају не-функционисањем фирме власништва супруге у којој је запослена, а и свакако из разлога егзистирања и бољег фубкционисања наше породице која поред новорођеног сина ___ такође има и ћерку ___ са још ненавршене две године живота као и сина ___ са навршених девет година старости, остварили смо лични међусобни договор и обострани пристанак да даљу негу детета преузмем ЈА, односно да захтевам одобрење пкаћеног одсуства са рада.

Имајући у виду свеобухватно напред наведено образложење, као и чињенице на које указујем приложеним писменима у прилогу овог Захтева, захтевам да се донесе адекватно решење и омогући ми се коришћење законског права на коришћење плаћеног одсуства са рада ради неге детета од 05.08.2013.г. најдуже до 21.04.2014.г. односно до истека 365 календарских дана од дана отпочињања породиљског одсуства моје супруге, сходно одредбама чл.94 ст.4, 6 и 7 Закона о раду.

Унапред захвалан на разумевању и због хитности.
________________________________________

          Епилог по овом Захтеву запосленог је свакако био поштовање закона и доношење позитивног Решења те Полицијске управе од 22.07.2013.г. у коме се наводи следеће:

На основу чл.75 Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у МУП 01 бр. стр.пов. 3328/12-5 од 03.04.2012.г. и исправке Правилника 01 бр. 3328/12-17 од 23.05.2012.г., члана 94 ст.4, 5, 6 и 7 Закона о раду, решавајући о праву на одсуство са рада ради неге детета ___ из ___ запосленог у Полицијској управу ___, Начелник ПУ ___ доноси:

                        Р  Е  Ш  Е  Њ  Е

1.) ___, ЈМБГ ___, запосленом у МУП, распоређеном на радном месту полицајац, ПС ___, ПУ ___, ОДОБРАВА СЕ одсуство са рада ради неге детета.

2.) Запослени ће користити одсуство почев од 06.08.2013.г. закључно са 21.04.2014.г.

3.) За време одсуства запослени има право на накнаду зараде, у складу са законом.

    Запослени је дужан да се јави на рад дана 22.04.2014.г.

                  О б р а з л о ж е њ е 

Запослени ___ из ___ је дана 08.07.2013.г. Полицијској управи ___ поднео захтев за коришћење одсуства са рада ради неге детета почев од дана 05.08.2013.г. до 21.04.2014.г., наиме супруга запосленог се дана 05.05.2013.г. породила, од 22.04.2013.г. отпочела је породиљско одсуство са рада до 04.08.2013.г.

Закон о Раду одредбама чл.94 ст.1 предвиђа да запослена жена ина право на одсуство са рада због трудноће и порођаја (породиљско одсуство), као и одсуство са рада раду неге детета, у укупном трајању од 365 дана. Ставом 2 да запослена жена има право да отпочне породиљско одсуство на основу налаза надлежног здравственог органа најраније 45 дана, а обавезно 28 дана пре времена одређеног за порођај. Ставом 3 да породиљско одсуство траје до навршена три месеца од дана порођаја. Ставом 4 да запослена жена, по истеку породиљског одсуства, има право на одсуство са рада ради неге детета до истека 365 дана, од дана отпочињања породиљског одсуства из става 2. Ставом 5 да отац детета може да користи право из става 3 у случају кад мајка напусти дете, умре или је из других разлога спречена да користи то право, да то право отац детета има и када мајка није у радном односу. Ставом 6 да отац детета може да користи право из става 4. Ставом 7 да за време породиљског одсуства и одсуства са рада ради неге детета запослена жена, односно отац детета, има право на накнаду зараде, у складу са законом.

Одлучујући о праву запосленог на одсуство са рада ради неге детета, утврђено је следеће чињенично стање:

Супруга запосленог се породила 05.05.2013.г. у 03.02 часова у ___ (јер су са 5.августом 2013.г. навршена три месеца од дана порођаја што представља време трајања породиљског одсуства, које је користила супруга запосленог) закључно са 21.априлом 2014.г. (јер се тим датумом окончава укупно трајање од 365 дана од дана отпочињања породиљског одсуства, који број дана представља укупно трајање породиљског одсуства и одсуства са рада ради неге детета), из ког разлога је одлучено као у диспозативу одлуке.

______________________________________

         Дана 16.05.2017.г. исти запослени, са позиције истог радног места у истој организационој јединици, истој Полицијској управи у односу на ранији период, подноси ЗАХТЕВ ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПЛАЋЕНОГ ОДСУСТВА СА РАДА РАДИ НЕГЕ ДЕТЕТА сходно одредбама чл.94 и чл.94а Закона о раду
У том Захтеву запослени наводи следеће:

Обраћам Вам се са Захтевом за коришћење плаћеног одсуства са рада ради неге детета сходно одредбама чл.94 и чл.94а Закона о раду којима су дефинисана права мајке детета на породиљско одсуство и одсуство са рада ради неге детета, као и оца детета у погледу права а одсуство са рада ради неге детета у трајању до једне године, као и права мајке и оца детета, када се ради о трећем и четвртом детету по рођењу, у трајању до две године.

Конкретно, моја венчана супруга ___ дана 04.01.2016.г. отпочела је породиљско боловање, те се дана 20.01.2016.г. породила у ЗЦ ___ и родила, према редоследу рођења, четврто дете ___. Дана 20.04.2016.г. моја супруга је окончала породиљско боловање и истим даном наставила са одсуством са рада ради неге детета која јој је, по Решењу Општинске управе ___, одређена у трајању до 03.01.2018.г. односно у трајању до две године од дана ступањљ на породиљско боловање (пре порођаја).

Међутим, како је моја супруга заправо приватни предузетник, односно власник ___  на адреси ___, те како је током 2016.г. остала без других запослених лица, као једина запослена, услед чега њена фирма трпи, одлучили смо обострано и усагласили међусобно да она прекине коришћење тог права и да исто уступи мени, односно да ја наставим са коришћењем тог законског права које нам припада.

Дакле, сагледавајући свеобухватне наведене околности и чињенице које произилазе из свих писмена које Вам достављам, Захтевам да ми се по том основу одобри пкаћено одсуство са рада ради неге детета у периоду од 25.05.2017.г. закључно са 03.01.2018.год.

Истовремено, имајући у виду околности које се тичу породичне егзистенције, молим Вас за хитност разматрања и одлучивањљ по мом предметном Захтеву уз напомену да исти евентуално могу допунити каквим потребним додатним писменима на које би сте ми могли указати, те с'тим у вези сагласан сам и да се датум мог ступања на одсуство са рада помери и до 01.06.2017.г. ако за тиме има потребе.
_______________________________________

          Запослени је у међувремену више пута контактиран од надлежних из подручне полицијске управе и поред указа на потребу достављања и појединих додатних докумената, такође му је више пута указивано и на потребу ПРИБАВЉАЊА САГЛАСНОСТИ НЕПОСРЕДНИХ РУКОВОДИЛАЦА. 

Након указивања тог запосленог надлежнима да сматра да се сагласност прибавља у складу са Законом о полицији и Посебног колективног уговора када је реч о "неплаћеном одсуству", те да се у његовом случају ради о захтеваном " плаћеном одсуству" које није регулисано по ЗОП и ПКУ, тј. које је дефинисано и примењује се у складу са Законом о раду, одговор који је добио је - мора се поднети нови захтев на коме би у дну, сагласност за одсуство са рада, потписали Командир ПИ, Начелник ПС и Начелник ПУ.

            Наша интересовања, обзиром да сматрамо да се раду о погрешним тумачењима, усмеравамо на следећа питања:

- ДА ЛИ ПОСТОЈИ КАКВА УРЕДБА, ИЛИ ПРАВИЛНИК, ИЛИ ВЕЋ НЕКИ ПОДЗАКОНСКИ АКТ КОЈИМ ЈЕ ОВО ПИТАЊЕ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У МУП БЛИЖЕ ОДРЕЂЕНО...?

- ДА ЛИ С'ТИМ У ВЕЗИ ПОСТОЈИ КАКВА ИНСТРУКТИВНА "ДЕПЕША" КОЈОМ ЈЕ ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПРИМЕНУ ТАКВОГ НЕКОГ ПОДЗАКОНСКОГ АКТА ПРОСЛЕЂЕНО ПОЛИЦИЈСКИМ УПРАВАМА...?

- КАКАВ ЈЕ СТАВ НАДЛЕЖНИХ ИЗ МУП У ВЕЗИ СА КОНКРЕТНИМ ПРИМЕРОМ, ОДНОСНО ПРАВОМ НА КОРИШЋЕЊЕ ПЛАЋЕНОГ ОДСУСТВА СА РАДА РАДИ НЕГЕ ДЕТЕТА У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ О РАДУ КАО КРОВНИМ ЗАКОНОМ КОЈИ ДЕФИНИШЕ ТУ ОБЛАСТ И ПРАВА ЗАПОСЛЕНИХ...?

"Сагласност" руководилаца ради поштовање и за примену закона...?!!
~ 'ајте молим вас... У исчекивању одговора ради решавања насталог проблема,

Унапред захвалан, 

             полицијски синдикални покрет
                     председник синдиката
                             Ђурђевић Игор

29.05.2017.год.
у   Н е г о т и н у        |>>>-ПСП инфо-<<<|

No comments:

Post a Comment