Facebook страница

Pages

ОБЈАВЕ

Patrola za osam sela...?!!

Kako je POLICIJSKI SINDIKALNI POKRET, od svog osnivanja tokom 2016.godine kao jedan od prioritetnih zadataka, pored opštih interesa radnika u pogledu plata i drugih primanja takodje u prvi plan istako i uslove rada zaposlenih u Policijskoj stanici Negotin, usledelo je sa naše strane više pisanih i usmenih apela u raznim pravcima i na raznim institucionalnim nivoima. Celu stvar smo koncepirali u prikazu katastrofalnih uslova za rad policijskih službenika, što zbog neadekvatnih prostorija za rad bez elementarnih uslova, što u pogledu nedostatka tehničko-materijalnih sredstava kao i u pogledu gotovo hroničnom nedostatku ljudstva za obavljanje svih zadataka za kojima postoji svakodnevna potreba a od kojih faktički zavisi bezbednost gradjana i imovine.

Pored mnogih poteškoća na koje nailazimo, nekakav pomak je ipak vidljiv. Od Ministarstva unutrašnjih poslova smo obavešteni da je za preseljenje iz onog gotovo ruiniranog objekta Policijske ispostave odredjen objekat novije gradnje u centru Negotina koga je nekada trebala koristiti tadašnja Slavija banka. U taj objekat bi se trebale smestiti sve organizacione jedinice, što znači i policijska isoostava i saobraćajna ispostava, kao i odsek kriminalističke policije i upravni poslovi ličnih karata, pasoša, saobraćajnih i vozačkih dozvola, oružja itd. Međutim, izvešteni smo takodje da je pregledom tog objekta utvrdjen visok stepen oštećenja i potreba velikih ulaganja u namensko osposobljavanje, te da ministarstvo nema dovoljnih sredstava koja se planiraju za izdvajanje iz budzeta tek tokom 2018.godine, a što u principu znači da bi se tenderski koristila tek tokom 2019.godine. U medjuvremenu smo i od Opštinske uprave Negotin takodje izvešteni da nije bilo planiranih kakvih izdvajanja sredstava tokom ove godine ni za saobraćajnu policiju po osnovu unapredjenja bezbednosti saobraćaja od sredstava sa prilivom od naplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje. Ali ono što bi izdvojili kao pozitivnu vest je to što smo od novoimenovanog Načelnika policijske uprave Bor, koji je svakako prema zaposlenima po prvi put u odnosu na svoje prethodneke, prihvatio inicijativu za zajednički sastanak sa predstavnicima svih policijskih sindikata koji deluju u Negotinu, dobili uveravanja da je ipak sa novoizabranim rukovodstvom Opštinske uprave Negotin postignut dogovor oko izdvajanja značajnijih potrebnih sredstava koja bi se usmerila na popravku krovne konstrukcije tog objekta čime bi se sprečilo dalje propadanje. Uvereni smo da je stvar zaista takva jer svakako i u ranijem periodu, sadašnji načelnik PU Bor g-din Stojadinović, zalagao se za ubrzavanje i završetak celog tog procesa preseljenja Policijske stanice Negotin. Dakle što se tog dela cele problematike tiče stvar je optimistična u odnosu na raniji period kada gotovo niko nije mario za zaposlene u PS Negotin.
Što se tehničkih nedostataka tiče koji se ogledaju u tome da raspolažemo zastarelim kompjuterima, nemamo osnovna sredstva za rad pa čak ni ona sredstva koja su potrebna kriminalističkoj policiji prilikom vršenja uvidjaja i na kraju toga da gotovo i nemamo ispravno službeno vozilo, tu je stvar veoma zabrinjavajuća jer se svakako ne može rešiti na lokalnom i regionalnom nivou. Jedino što možemo je da verujemo u obećanja ministra da će uskoro biti većeg kontigenta policijskih vozila i da će bar neko od njih završiti iz Beograda i na krajnjem istoku Srbije.

Još jedna pozitivna stvar je i inicijativa gradjana Opštine Negotin gde stičemo utisak da smo, alarmiranjem javnosti, uspeli da skrenemo pažnju na ceo taj problem. Fenomenalna je inicijativa meštana sela Urovica koji su omogućili opremanje prostorija ustupljenim policiji u tom selu, a što svakako unapredjuje rad policije na terenu. Pre nekoliko dana te prostorije su ustupljene PS Negotin odnosno Policijskom odeljenju Jabukovac o čemu su pojedini lokalni mediji pisali |>>>OVDE<<<| najavljujući "pompezno otvaranje čak policijske ispostave". To svakako potvrdjuje probudjenu svest gradjana za potrebom unapredjenja bezbednosti koja se može postići isključivo sa prisnijom saradjom lokalne zajednice sa predstavnicima policije. Zaista smo zahvalni na tome ali moramo napomenuti da ipak i pored svega, dakle i pored tog obećanog useljenja u nove prostorije i pored eventualnog opredeljenja nekog novog službenog vozila i pored eventualnog tehničko-materijalnog opremanja policije koje svi obećavaju i uveravaju nas da je na pomolu, ipak problem nije rešen...
Sa našeg sindikalnog gledišta – da bi se olakšao i unapredio rad svakog pojedinca policajca a da bi se izbeglo njegovo opterećenje kao do sada, a sa aspekta gledišta gradjana – da bi se obezbedilo prisustvo policije na terenu i podigao stepen bezbednosti, odnosno sprečilo obijanje kuća i kradja imovine tih meštana sela nastanjenim mahom „dijasporcima“, potrebno je UPOŠLJAVANJE ZNATNO VEĆEG BROJA POLICAJACA u odnosu na sadašnji broj.
POLICIJSKI SINDIKALNI POKRET ukazuje na taj problem kada god i gde god stigne...Dakle, eto npr. To selo Urovica, ono spada u osam sela koje su teritorijalno obuhvaćena pod ingerencijama Policijskog odeljenja Jabukovac. To odeljenje je formirano i sa radom počelo u prostorijama PO Jabukovac pre tačno četrnaest godina i početkom juna meseca 2003.godine bilo je svečanog otvaranja na kome su prisustvovali kako čelnici policije, tako i predstavnici lokalne samouprave. To odeljenje je tada brojalo ukupno devet stalno uposlenih policajaca bez sistematizovanog komandira. Devet policajaca koji su danonoćno svoj posao kroz patrolne i druge delatnosti obavljali u tih osam sela udaljenih od Negotina. Postignuti rezultati tokom prve dve godine su na mesečnim nivoima prevazilazili rezultate rada u odredjenim segmentima čak i celih Policijskih stanica iz okolnih Opština. Saradnja sa lokalnom zajednicom je bila na tom nivou da gotovo da nije bilo nerasvetljenog krivičnog dela i svakako meštani tih sela su bili prezadovoljni i smatram da bi se to i moglo proveriti ako bi ste intervjuisali nekog od tadašnjih predstavnika mesnih zajednica. Međutim, kako su godine odmicale, odliv policije iz Policijske stanice, što zbog penzionisanja zaposlenih, što zbog potreba prelaska u novoformirane uprave granične policije, uslovio je da jedan po jedan od tih policajaca predje sa radom u Negotin. Nakon šest-sedam godina od otvaranja tod Odeljenja, sa devet policajaca došlo se do svega dva! Tako da danas eto imamo Komandira tog odeljenja, ali gotovo da nemamo policajaca odnosno direktnih izvršilaca poslova na terenu i zato sada dolazi do enormnog uvećanja broja izvršenih krivičnih dela. Nema prevencije koja se postiže stalnim prisustvom na terenu, a slabiji su i ostali rezultati koji utiču na sveobuhvatno stanje bezbednosti. Prema tome, jednostavno rečeno, dzaba sve kad' nema ko da radi – ko će koristiti te kancelarije u Urovici... To je problem koji je rešiv isključivo na nivou države a do koga je, po našem stanovištu, došlo isključivo zbog nemarnosti kada se ministarstvo tako reći ulizuje propisima koji proizilaze iz uslova MMF-a u vezi sa „potrebom smanjenja broja policajaca“, što se verovatno oslikava na sličan način u mnogim delovima Srbije.

Ipak, moramo biti realni i napomenuti da je došlo do velikog interesovanja za ceo taj problem i od strane lokalne samouprave Opštine Negotin, i od strane Policijske uprave Bor, pa i od samih gradjana, svi se slažemo da policije nema u dovoljnom broju, ali pitanje je ko od nas šta može, i da li uopšte i svi zajedno nešto možemo promeniti i unaprediti bez direktnog uplitanja samog vrha našeg ministarstva.

Igor Đurđević, predsednik jedinstvene sindikalne organizacije zaposlenih u MUP Rep.Srbije POLICIJSKI SINDIKALNI POKRET sa sedištem u Negotinu.

"Mi svakako, kao policajci profesionalci
– radimo maksimalno i odgovorno;
a u ono malo slobodnog vremena, kao volonteri sindikalci
– delujemo jako i slikamo se slabo“

25.05.2017.- Negotin             -PSP info-

No comments:

Post a Comment