Facebook страница

Pages

ОБЈАВЕ

Хоће ли општина определити средства за опремање јединице саобраћајне полиције ?!

НЕГОТИН - Дана 06.11.2018.год. локалној самоуправи, односно председнику привременог органа Општине Неготин, поднет је Захтев за приступ информацији од јавног значаја са јасно дефинисаним питањем: ДА ЛИ ЋЕ СЕ РАЗМАТРАТИ КАКАВ ПРЕДЛОГ ЗА ОПРЕДЕЉЕЊЕ И ИЗДВАЈАЊЕ НОВЧАНИХ СРЕДСТАВА ИЗ ПРЕДСТОЈЕЋЕГ БУЏЕТА ЗА 2018-У ГОДИНУ - РАДИ ТЕХНИЧКОГ ОПРЕМАЊА ПОЛИЦИЈЕ У НЕГОТИНУ...?

       Подсећања ради, почетком текуће 2017.год. ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ је приликом краћег истраживања ове тематике дошао до сазнања да је укупан прилив у буџет локалне самоуправе Неготин од прихода наплаћених новчаних казни за прекршаје предвиђене прописима о безбедности саобраћаја на путевима у периоду од 2011. до 2016.год. - 18.328.889,37 динара, а да је за сво то време издвојено само 216.000,оо динара за техничко опремање јединице саобраћајне полиције и то током 2015.год. за набавку једног копир апарата... осим тога - ништа више!

Опште је знана ствар да новац од наплаћених новчаних казни из домена надлежности саобраћајне полиције, у проценту од 70% одлази у Републички буџет, док се 30% слива у буџет локалне самоуправе на чијој је територији прекршај почињен. Законом о безбедности саобраћаја на путевима и Законом о полицији јасно је дефинисано да се одређени износ тог новца из буџета локалне заједнице може и треба определити за унапређење безбедности саобраћаја у ширем смислу, а ту се подразумева и конкретно улагање у унапређење саобраћајне полиције која суштински и доприноси буџету. Мноштво је позитивних примера широм Србије последњих година где су локалне самоуправе, поред снабдевања саобраћајне полиције са одређеном опремом за рад, чак ишле и до опремања возилима. Међутим у нашем случају, у Неготину, очигледно да се није имало слуха и поред опште знане чињенице да је полиција у Неготину изразито лоше опремљена у сваком смислу. Међитим да се не враћамо погледом уназад све те године. Наравно, највећу критику ми ту усмеравамо на послодавца, односно МУП, међутим сматрамо да локална заједница не може остати по страни. Ради се о општем добру и безбедности свих. Из тог разлога ми смо се као синдикална организација одлучили на овај корак, да пре свега дођемо до сазнања да ли се свест челника у међувремену променила, те да иницирамо улагања у полицију од тог новца којег фактички саобраћајна полиција и зарађује, тј. доприноси. Изашли смо и са предлогом да се организује састанак са руковидиоцима организационих јединица полиције у Неготину и начелником полицијске управе Бор, са циљем да се локална заједница упозна са нашим потребама. Ово је тек први конкретан корак са наше стране и надамо се да ће имати ефекта, као и многе досадашње акције које смо иницирали. Свакако имамо аргумената и законског утемељења за таква потраживања и сачекаћемо одговор челника Општине Неготин и на састанку кога очекујемо, изнећемо наша становишта и сугестије - Игор Ђурђевић, председник ПСП


у   Н е г о т и н у             |>>>-ПСП инфо-<<<|
                     

No comments:

Post a Comment